Za slovenske WP 8.1 voznike

Že od davnih časov Windows Mobile 6.1 sem se pri vožnji iz lokacije A v lokacijo B zanašal na glasovno navigacijo na telefonu. Glasovna navigacija je zelo pomembna funkcionalnost današnjih mobilnih telefonov. S prihodom Windows Phone 8.1 developer preview se je kvaliteta vožnje bistveno izboljšala in spodaj bom opisal razloge, zakaj je 8.1 pomembna posodobitev ta voznike, predvsem iz stališča varnosti in prostoročne komunikacije.

wp_ss_20140524_0001

Action+notification center

Pred posodobitvijo, vsi notificationi so izginili po nekaj sekund. Če notification ni od aplikacije na startu, se bo ta za vse večne čase izgubil. notification center nam omogoča bolj varno vožnjo, saj vemo da nas notification čaka in ga lahko pogledamo po končani vožnji. Kot bonus, vsaki aplikaciji lahko spremenite zvok notificationa kot tudi nastavitve kot so banner, vibracija in če je viden v notification centru. Tukaj lahko tudi na hitro vključite GPS, BT in podobno, kar rabite med vožnjo.

wp_ss_20140526_0011wp_ss_20140526_0008wp_ss_20140526_0010

 

Driving mode

Driving mode je enostaven feature, ki začasno izključi notification-e in po želji tudi avtomatično pošilja SMS vsem, ki vas želijo poklicati med vožnjo. Za driving mode je potrebna BT naprava, ki jo registrira v nastavitvah Driving mode. V primeru, da vključite BT slušalko in ne uporabljate telefona, greste avtomatično v driving mode. Če telefon uporabljate, vas bo predhodno vprašal. Driving mode prepoznate po tem, da nimate več notificationov v lock/glance screenu in po ikoni avta.

wp_ss_20140525_0001wp_ss_20140525_0002

 

Zvočni ukazi (brez Cortane)

Zvočni ukazi delujejo na vseh napravah večini regijah in deluje enako kot v WP 8.0 s nekaj več funkcionalnosti za podprte aplikacije kot so narekovanje in večjo fleksibilnosti gramatike ter sintakse. Zvočni ukazi so podprti v Sloveniji, ampak ne v slovenskem jeziku. Zvočne ukaze lahko uporabite za klice, pisanje SMS sporočil, odpiranje aplikacij in določene aplikacije lahko tudi nadzirate s pomočjo glasu. V primeru, da dobite SMS, vas telefon vpraša, ali želite da vam ga naglas pove ali ignorira.

Primeri:

  • Redial
  • Open HERE Drive
  • Call XYZ
  • Text XYZ
  • Ignore (med zvonjenjem)

wp_ss_20140526_0002wp_ss_20140526_0001wp_ss_20140526_0003wp_ss_20140526_0004

 

Posodobljen Bing Maps in HERE Drive+

Pred kratkim se je Bing Maps posodobil in zdaj podpira slotraffic servis, da prikazuje stanje na cesti. (http://promet.si/portal/sl/razmere.aspx)

Ta posodobitev je direktno vplivala tudi na HERE Drive. HERE Drive+ vam zdaj zna poiskati boljše bližnjice in čas prihodka je bolj natančen. Novost pri HERE Drive+ je tudi ta, da glasovna navigacija zdaj teče po BT slušalki, če je ta vključena. To pomeni, da lahko brez vesti poslušate vašo najljubšo glasbo na vašem telefonu brez da bi zamudili naslednjega ovinka. (večkrat preizkušeno in deluje Smeško)

wp_ss_20140526_0007wp_ss_20140524_0004

 

Cortana

Zadnja novost za WP 8.1 voznike je Cortana. Cortana je osebna asistentka podobna kot Siri, ampak s malo več osebnosti in nekaj res unikatnih novosti kot je opomin vezan na osebe, zbiranje novic, spremljanje letov in nekaj funkcionalnosti, ki so bile do zdaj na voljo le za Google Now. Za Cortano morate imeti nastavljeno primarni jezik (pod language), Country/Region (pod region) in Speech language (pod speech) nastavljeno na English US, saj je trenutno na voljo le za US regijo. Regional format (pod region) lahko imate slovensko.

Cortana si lahko zapomni, kje je vaš dom, kje imate službo, priporoča zanimive novice glede na vaš okus in podobno. S pomočjo zvočnih ukazov, lahko igrate specifično glasbo, vas pelje domov (“get me home”), pokličete nekoga po vzdevku ali glede na relacijo s njimi (npr. “Call my brother”, “Call Nickname”). Med vožnjo včasih rad rečem “Play Scooter” ali “Play Daftpunk”, da malo popestrim vožnje brez dotikanja telefona.

Pred kratkim so Cortano posodobili, da nas glede na trenutno lokacijo in čas začenja preganjati v službo ali domov in saj se počasi promet gosti. Ta novost deluje presenetljivo dobro in Cortana je točno ugotovila, kdaj moram v službo, a žal moj urnik je preveč nestabilen, da bi lahko boga revica ugotovila, kdaj lahko grem domov. (v službo okoli 9-ih in domov enkrat med 5-ih in 9-ih) Kljub vsemu se je hitro naučila, da ne moram kar ob 16:40 it domov in je predlagala 18:40, kar je žal bilo tudi prezgodaj za tisti dan.

wp_ss_20140526_0002wp_ss_20140526_0003

To so vse novosti, ki jih jaz uporabljam kot voznik s Lumia 1020. Imate kakšen nasvet, aplikacije in rutino?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: